Rozhovor: Kateřina Jašková

Rozhovor: Kateřina Jašková

Kateřina je mladá fotografka, food blogerka a maminka dvou malých dětí pocházející z Brna. Díky svému úspěšnému food blogu se zabývá především food style fotografií, ale zároveň ji také baví fotografování lidí a zachytávání důležitých životních momentů. Jak probíhá příprava jednoho příspěvku na blog od nápadu na recept po úklid kuchyně a kdo je pro Kateřinu inspirací v její práci se dozvíte v našem rozhovoru.

Banner

Kateřino, co Vás přivedlo k fotografování a jak dlouho se fotografování věnujete?

Před 5 lety jsem se kvůli svému food blogu začala více zajímat o to, jak bych mohla jídla lépe fotit. Pak se mi narodila dcera a od food fotky jsem přešla spíše k zachytávání životních momentů s miminkem, rodinou a známými. Focení lidí mě začalo velmi bavit, a tak jsem svým sledujícím na Instagramu zkusila nabídnout kromě receptů i fotografické služby. :) A chytlo se to. Nejprve jsem se věnovala jen rodinné fotografii a pak přišly i svatby.

Kromě toho, že jste svatební, lifestyle a rodinná fotografka, tak, jak už jste sama zmínila, se věnujete psaní úspěšného food blogu www.milluji.cz, který je mimo receptů také plný Vašich food fotografií. Kterému z těchto foto žánrů věnujete nejvíce času a co Vás nejvíce baví?

Aktuálně se mnohem více věnuji právě food fotografii. Je to ale dáno tím, že teď mám doma dvě malé děti. Mladší dceři je teprve rok a já nemám kapacitu věnovat se jak blogu a klientům z oblasti gastronomie, tak focení lidí. Takže teď ani své služby rodinného a svatebního fotografa nenabízím. A i když mě baví focení lidí moc, food fotografie je mému srdci o něco blíže.

Co se týče fotografování pokrmů pro Váš blog, můžete nám přiblížit, jak takové focení probíhá? Jídlo uvaříte, nafotíte a pak jdete s rodinou obědvat nebo pokrm připravujete vždy speciálně kvůli fotografování a blogu?

Focení jídel na blog není jen o tom jídlo hezky vyfotit, ale je to opravdu velmi složitý a časově náročný proces. Někdy pro mne i velmi únavný. Ale mám vždy radost z výsledku, a toho že lidé mé recepty pak vaří a chutnají jim. :) Nejprve si musím rozmyslet a naplánovat, jaký recept bych vlastně chtěla dělat. Poté musím naplánovat hlídání obou dětí, abych na vaření, focení i postprodukci měla dostatek klidu a času. Obstarám nákup a pak mohu začít s vařením či pečením. Ne vždy je ale recept hotový na první dobrou, takže ho třeba před finálním vařením jednou dvakrát předem vyzkouším a upravuji poměry surovin nebo postup. Pak ho tedy dělám naostro, nafotím jej a následně fotky upravím, recept sepíšu, uklidím kuchyň a je hotovo. Tento proces ale zabere třeba jeden celý den.

Používáte občas i nějaké triky a rekvizity při focení Vašich jídel nebo je vždy všechno jedlé a přirozené?

Nepoužívám nic umělého. :) Mám ráda přirozenost a jídlo je vždy čerstvé a jedlé.

Na svém blogu zmiňujete, že máte velkou zkušenost i s produktovými food a lifestyle fotografiemi pro různé klienty. V čem se liší focení pro Váš blog od focení pro gastro klienty?

Moc se neliší. Většinou jen tím, že mám konkrétní zadání, co bych měla nafotit, ale zatím mi všichni klienti nechávali volnou ruku v pojetí fotografie. Vlastně bych ani na nic jiného nepřistoupila. Mám ráda, když si mohu tvořit fotky tak, jak to cítím a vnímám já. :) Jen tak si za výsledkem mohu stoprocentně stát.

Kde berete inspiraci? Sledujete například nějaké food style fotografy?

Za těch 5 let už jsem si našla svůj styl, který mi vyhovuje a líbí se mi. Takový můj rukopis food fotek a jsem ráda, že když někdo vidí mou fotku, ví ihned, že je ode mne. :) Takže se snažím, aby daná fotka vycházela co nejvíc z mého pohledu a představy. Už to mám za těch několik let nakoukáno, co bude vypadat dobře a co ne, jaké barvy jdou k sobě atd. Ale samozřejmě se často dívám na fotky zahraničních food fotografek a food blogerek a velmi obdivuji, dá se říci až umělecký styl food fotek. Přála bych si mít více času k zakoupení online kurzu, abych se naučila něco víc, než teď umím, ale zatím na to kvůli malým dětem není prostor. Takže zůstávám opravdu jen u obdivování. Miluji třeba fotografku Lindu Lomelino, ta má právě ten umělečtější styl. Úplně jiné pojetí food fotky než Linda mají pak food blogeři Green Kitchen Stories, jejichž fotky mám ráda právě kvůli přirozenosti. Já se snažím fotit spíše tímto stylem. Za prvé na ten umělečtější styl nemám čas. :D A za druhé mi přijde, že lidé, kteří o fotografii moc neví, ocení více než umělecký styl food fotografie přirozenost. To znamená, že jídlo vypadá lákavě, je foceno spíše zblízka, barvy jsou upraveny jen lehce. A tak se snažím takto fotit. Aby jídlo vypadalo doslova k nakousnutí, bylo barevné a pestré a aby šla vidět struktura pokrmu.

Takže chápu správně, že jste zatím neabsolvovala žádný z kurzů fotografování a vše se učíte sama tzv. za pochodu?

Jsem naprostý samouk. Kdybych měla více času pro sebe, určitě bych si zaplatila nějaké kurzy focení, ale tím, že jsem začala fotit v době, kdy už jsem byla maminkou malého miminka, jsem ráda, že se dokážu učit právě za pochodu. :D Ale mohu se přiznat, že jsem za to období 5 let měla několikrát tendence focení i psaní blogu ukončit. A po té nejhlubší krizi přišlo právě mé nejlepší období. Se svými fotografiemi jsem nejvíce spokojená právě za poslední rok. Tak snad ta spokojenost bude nadále pokračovat. :)

Jaké vlastníte fotografické vybavení a co z toho nejraději používáte?

Mám dvě stejná těla foťáku, a to je Fujifilm X-H1. S tímto typem jsem velmi spokojená, ač už mám tendence pokukovat po novějších verzích. :) Co se týče objektivů, na food fotky používám nejvíce Fujinon XF 56mm f/1.2 R, protože zachytí jídlo nejrealističtěji, co se týče úhlů. 35mm i 23mm už lehce deformují strany a nádobí a to se mě osobně tolik nelíbí. Ale tyto objektivy zase používám velmi ráda na focení lidí. S tímto triem objektivů jsem si zatím vystačila. :) Stativy nepoužívám, protože nejraději fotím z ruky, stejně tak nepoužívám blesk, ani softbox či jiné varianty umělého světla. Neměla jsem ještě dostatek času se s umělým světlem naučit fotit a zároveň si myslím, že denní světlo je to nejlepší pro fotku.

Jak obvykle vypadá post proces Vašich fotografií případně, které programy se Vám osvědčily?

K úpravám používám pouze Lightroom. Popřípadě Photoshop, ale to ve velmi výjimečných případech, pokud je potřeba nějaká velká retuše či propojení dvou snímků do jednoho. Snažím se nicméně fotografie upravovat co nejpřirozeněji, takže retuše téměř nedělám a moc složité úpravy také ne. Mně osobně se nejvíce líbí, když barvy na originálu fotky i po její úpravě odpovídají realitě.

Jaké máte s Vaším focením plány do budoucna?

Ohledně food fotky bych moc ráda zůstala u toho, jak to je teď a jen bych se ráda zdokonalovala a fotila a připravovala recepty pro větší množství klientů, aby to bylo po skončení rodičovské dovolené k tomu, aby mě tato práce uživila. Nevylučuji ani vytvoření nějakých online kurzů či osobních kurzů pro lidi, co by se rádi naučili jídlo fotit. A ráda bych se v budoucnu věnovala více i focení lidí, konkrétně rodin a dětí. Jak to ale půjde skloubit, to ukáže čas. :)

 __________

Kateřina Jašková

Web: milluji.cz
Instagram: @_milluji_
@katerinajasek_photographer
Facebook: Milluji. Food&Lifestyle Blog.

Sdílet na:

Komentáře ke článku (0)

Ke článku se nevztahují žádné komentáře.

Jméno:
Komentář:
Ochrana proti robotům, jaký je rok?

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie